maanantai 28. tammikuuta 2013

Musiikkimaailmassa tapahtuu - Fyysisen äänitteen murros osa 2

Musiikkia tarjoavat stremipalvelut Spotify ja Grooveshark

Olen muutaman kuukauden käyttänyt kahta tunnettua streamina eli suoratoistona musiikkia tarjoavaa palvelua, joten niihin on hyvä tehdä myös hieman tarkempi katsahdus. Ruotsalainen Spotify lienee aggressiivisen mainontansa ansiosta jo useimmille tuttu. Amerikkalainen Grooveshark taas varmasti tuntemattomampi Suomessa, vaikka palvelulla onkin yli 25 miljoonaa käyttäjää, eli noin 15 miljoonaa enemmän kuin Spotifyllä (Wikipedia). Sen toimintatapa on vastaava kuin esimerkiksi Youtubella, palvelussa saatavilla oleva materiaali on käyttäjien sinne itse lataamaa.

Spotifyn talousongelmista muita kilpailijoita vastaan on saatu viimekin aikoina lukea useasti. Suomessa palvelulla on kuitenkin ilmeisen vankka suosio, ja ainakin MuTuna se tuntuu olevan käytetyin streamina musiikkia tarjoava palvelu täällä. Sitä voi käyttää mainosten ryydittämänä ilmaiseksi, tai maksaa aika nimellisen 5€ kuukausimaksun rajattomasta toistosta tai siihen puolet lisää, ja palvelu kulkee mukana myös nykyisissä älypuhelimissa. Maksun voi onneksi hoitaa myös lahjakortilla, joten joka kuukautiseen visalaskurumbaan ei ole pakko hypätä mukaan. Spotify on erinomainen uuden musiikin kuluttajan väline, sillä taajaan vaihtuville populaarimusiikin kentille ei ole niin väliä, jos jotakin levyä ei vuoden tai kahden kuluttua enää löydy. Miten palvelu sitten toimii metallin ja rockin kuuntelijalle onkin eri juttu, vaikka tarjonnasta kiitettävästi näitä genrejä löytyy. Voisi sanoa omien tutkimusten perusteella, että ainakin 80 % omasta levyhyllystä on palvelussa tarjolla ja uutuuksia julkaistaan siellä samaan tahtiin kun levyjä tipahtelee kaupan hyllyille suunnilleen samoilla prosenteilla, kunhan kyseessä on tietenkin oikean tai isomman julkaisijan levytykset. Vasta julkaistun Helsingin Sanomien artikkelin mukaan Spotify alkaa palauttamaan myös artisteille tai no ainakin levy-yhtiöille myös merkittävästi rahaa jo Suomessakin, joten se on Chisu-gatessakin opittuna laillinen tapa kuunnella musiikkia artisteja tukien.

Grooveshark ei maksa mitään ja se toimii selaimella, joten ylimääräistä ohjelmaa ei tarvitse koneelleen ladata eikä kuuntelijaa rassata mainoksilla biisien välillä. Valikoima on laaja mutta hyvin surkeasti esillä, koska sen esille laitosta vastaavat käyttäjät. Levyillä voi olla vääriä biisejä, vuosiluvut ovat miten sattuu tai joltain levyltä on vain muutama kappale. Samoja levyjä on tarjolla myös usean eri käyttäjän laittamina, joka on sekä haussa iso miinus, että sitten myös plussa, koska esimerkiksi kadoksissa olevia biisejä voi itse koota oikean albumin raidoiksi soittolistalleen tätä kautta. Äänenlaatu vaihtelee perus mp3 -tasoisesta hieman heikompaan, ja varsinkin äänenvoimakkuus heittelee enemmän kuin Spotifyssä. Valikoima tuntuu olevan hieman heikompi rockin ja metallin saralla kuin Spotifyssä.

Spotifyä tai Groovesharkia ei voi siis käyttää 100 % ainoana tarjoajana, jos kuuntelijan musiikkimaku ulottuu ohi isoimpien julkaisuiden. Tarkemmin musiikkia seuraavaa ärsyttää myös albumien väärät tiedot molemmissa palveluissa. Bändeiltä puuttuu myös oudosti julkaisuja välistä, esim. Helloweenin Gambling with the Deviliä on turha Spotifystä etsiskellä. Spotify kaatuilee myös joskus, monille lienee tuttu vika se, että haku ilmoittaa virheen "browsing failed, please try again later" toisinaan, joten kuuntelija pystyy toistamaan vain soittolistoilleen keräämää musiikkia. Vika yleensä korjautuu itsestään muutamassa tunnissa. Groovesharkin toisto taas lagaa nettiselaimessa huomattavan useasti, muutamana iltana se ei ole suostunut toimimaan laisinkaan, josta tipahtaakin iso miinus itse palvelulle. 

Palveluiden käyttöliittymä on aika surkea, musiikkia ei saa itselleen muistiin kuin soittolistalle ja sitä kautta kirjastoon. Jälkimmäiseen ei kuitenkaan saa, esim. artisteja pelkästään näkyviin, vaan ainoa tarjolla oleva vaihtoehto on pitkä lista biisejä vähänkään enemmän palvelua käyttävällä. Tämä hankaloittaa pidemmän päälle todella paljon palvelun käyttöä, kun bänditkin saa vain A-Ö:hön tai toisinpäin, joten hetkessä lista on pitkä kuin nälkävuosi. On ihmeellistä että molemmissa käsitellyissä palveluissa vika on sama, tosin vanhassa Groovesharkin käyttöjärjestelmässä löytyi myös perinteinen artistit näkymä, joka uudesta versiosta on jostain käsittämättömästä syystä poistettu.

Yhteenveto

Spotify on kokonaisuudessaan mainio palvelu, mutta enemmän musiikkia harrastavalle se ei riitä ainoaksi musiikinkuuntelun välineeksi. On myös kyseenalaista, kauanko palvelu toimii ja kauanko nykyään saatavilla olevat levyt siellä tulevat olemaan, joten ne rakkaimmat Iron Maidenit tai AC/DC:t, joista jälkimmäistä ei edes Spotifystä löydy, on paras edelleen omistaa itse, joko sitten fyysisesti levyinä tai digitaalisina tiedostoina. Grooveshark käy parhaillaan useita eri oikeustaisteluita tekijänoikeusmaksuista ja vaikka sillä on mittava kasa sopimuksia eri julkaisijoiden kanssa, on palvelussa tarjolla myös suuri määrä levyjä, joista tuskin senttiäkään tekijöilleen tipahtaa. Levyt voivat myös kadota Groovesharkista yllättäen, koska jos julkaisija niin haluaa, vetää palvelu albumit pois kuuntelusta. Useat oikeusjutut voivat myös pahimmillaan johtaa palvelun sulkeutumiseen myös Suomessa, esimakuna tästä on tullut jo muutama varoitus lahjoituspyyntöjen muodossa, sekä aina silloin tällöin esiin putkahtava pakollinen videopätkä, jolla pyritään palvelun jatkoa turvaamaan.

Molempien palveluiden hyvät ja huonot puolet ovat siis aika pitkälti samat, ja ne soveltuvatkin kaikkein parhaiten uuden musiikin löytämiseen. Todelliselle musiikinharrastajalle ne eivät kuitenkaan riitä, koska oma musiikkikirjasto on oltavilla saatavilla aina, ja koko eliniän pituisen matkan. Seuraavaksi onkin otettava katsaus digitaaliseen musiikin ostoon, jossa ainakin tiedostot jäisivät itselle talteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti